reklama

Moskevská radnice ohlásila, že o víkendu pořádá "festival jídla" a že na 1547 prodejních místech - shodou okolností poblíž volebních místností - si "milovníci chutné a zdravé stravy budou moci zakoupit nejlepší potraviny z celé země".

V Krasnogorsku u Moskvy mají voliče přilákat jarmarky s nabídkou bochníku chleba za pět rublů (asi 1,80 Kč) a vajec po dvou rublech (asi 70 haléřů), což jsou mnohem nižší ceny než v obchodech. Místní radnice ujišťuje, že trhy budou ve všech volebních místnostech, a tak voliči nemusejí za "farmářskými potravinami za maximálně snížené ceny" třeba až na druhý konec města. Kromě toho bude možné absolvovat vyšetření u terapeuta, nechat si změřit krevní tlak a hladinu cukru či vyšetřit srdce.

Jsou i jiné nápady. "Každý den jsme vyřídili asi tři desítky zájemců," řekla ČTK mladá dobrovolnice u stánku na moskevském letišti, kde si cestující mohli na počkání vyřídit voličský průkaz, bez trmácení na úřady.

"Když přijdete k volbám, nechám vaše děti (v pondělí) doma," slíbil učitel jisté střední školy rodičům svých žáků - pokud rodiče své hlasování doloží snímkem z volební místností. Okolo nabídky se v tisku rozpoutal rozruch. Úřady se distancovaly, zatímco média tvrdí, že učitel prý postupoval v souladu s pokynem vedení školy.

V Moskvě ve školách, kde jsou volební místnosti, se má o víkendu odehrát "bezprecedentně rozsáhlá" preventivní akce s vyšetřením na nejběžnější druhy rakoviny; zdarma a bez objednání. Mladé voliče, kteří budou poprvé hlasovat v prezidentských volbách (v rámci celého Ruska jich je na sedm milionů), čekají vstupenky zdarma na popové koncerty.

Šéf správy anektovaného Krymu Sergej Aksjonov mezitím pohrozil "hned v pondělí vyhodit" úředníky, vybízející krymské Tatary, aby se voleb neúčastnili. 

Nutit k účasti či neúčasti ve volbách zakazuje zákon. Ruská redakce BBC nicméně zveřejnila kopii nařízení, jak se má v polostátním ropném koncernu Rosněfť s více než čtvrtmilionem zaměstnanců kontrolovat, že lidé svůj hlas odevzdali.