reklama

Lidé mají ještě v živé paměti hrůzu, která se odehrála loni v listopadu v Paříži. Při teroristických útocích zahynulo 130 lidí. Masakr se tehdy dotkl i fotbalového stadionu Stade de France, kde se hrál přátelský zápas mezi Francií a Německem. Fotbalovým svatostánkem přímo v době utkání otřásly dva výbuchy.

A právě ve Francii začne už 10. června mistrovství Evropy. Hrát se bude i na stadionu, který si teroristé vzali na mušku. Hostit bude dokonce i samotné finále. Dá se předpokládat, že evropský šampionát bude vypadat jako velké vojenské cvičení.

"Tak jedinečná událost za tak výjimečných okolností vyžaduje zvláštní bezpečnostní opatření," uvědomuje si francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. "Z Eura chceme udělat velký svátek. Nulová bezpečnost znamená stoprocentní riziko, ale stoprocentní bezpečnost neznamená nulové riziko," cituje ministra deník L'Équipe.

Reagoval tak i vzhledem k testu, který měl minulou sobotu ukázat, jak "neprodyšné" francouzské stadiony jsou. A zkouška nedopadlo zrovna dobře. Na zápas Paris St. Germain s Olympique Marseille fanoušci bez větších problémů propašovali do ochozů stadionu Stade de France dýmovnice, světlice a další nebezpečné předměty. V tom nepomohla ani opatření UEFA po listopadových útocích.

Kolem slavného stadionu vyrostla téměř čtyřkilometrová zeď, kterou diváci projdou jen přes čtyři kontrolní stanoviště. Před zápasem PSG s Marseille ale vznikly velké fronty a na některých místech procházeli diváci na stadion, aniž by prošly přes bezpečnostní rámy.

Ministr Cazeneuve sice řekl, že nedostatky budou napraveny, nicméně tím, že následně všechny vyzval k maximální ostražitosti, vlastně podtrhl svůj výrok o tom, že Francie nemůže zaručit stoprocentní bezpečí návštěvníků.

Francouzské úřady očekávají, že na celkem 51 zápasů na deseti stadionech po celé zemi dorazí asi 2,5 milionu fanoušků. V okolí stadionů a dalších velkých městech budou rovněž fanouškovské zóny, v nichž se budou zápasy promítat na velkoplošné obrazovky. Do nich přijde své týmy podpořit zřejmě až osm milionů lidí.

Na bezpečný průběh bude dohlížet 77 tisíc policistů a četníků, 13 tisíc zaměstnanců soukromých bezpečnostních agentur a zhruba tisícovka dobrovolníků. V ulicích nadále zůstane také zhruba 10 tisíc vojáků. Do Francie navíc své policisty vyšle také každá ze zemí, které se Eura zúčastní. Výjimkou nebude ani Česká republika.