Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský premiér Li Ťin-pching byl zvolen na dalších pět let

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Ke změnám ve vedení Číny nedošlo ani na postu šéfa vlády. Li Kche-čchiang bude premiérem dalších pět let. Z takřka 3000 poslanců čínského parlamentu byli jen dva proti. V sobotu byl na druhé volební období zvolen také prezident Si Ťin-pching.

Prezident Si Ťin-pching v poslední době výrazně posiluje svou moc. Teoreticky může vládnout neomezeně dlouho, protože čínský parlament před týdnem schválil změnu ústavy - vyškrtnutí klauzule omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let. Stranické stanovy uvádějí, že vůdci se nesmějí držet své funkce doživotně a že pokud se jejich zdravotní stav zhorší, měli by odejít do důchodu.

K posílení prezidentovy moci přispěje také vytvoření nového mocného protikorupčního úřadu, který by měl Siovi pomoci v tažení proti korupci, jež stanovil za klíčový bod své vlády.

Šéfem tohoto úřadu byl dnes zvolen Jang Siao-tu, který rovněž zastává funkci zástupce vedoucího ústřední komise pro kontrolu disciplíny, jež je hlavním protikorupčním orgánem vládnoucí komunistické strany.

Za jeden z klíčových bodů vlády označil Si modernizaci armády, která je nejpočetnější na světě. Peking investuje mimo jiné do stavby letadlových lodí, raketových systémů či do stíhaček obtížně zjistitelných radarem. Pod vládou Si Ťin-pchinga prosazuje Čína své nároky v teritoriálních sporech ve Východočínském a Jihočínském moři. Obyvatelům Si rovněž slíbil, že do roku 2020 vymýtí extrémní chudobu na venkově.

Klíčovou iniciativou v oblasti zahraniční politiky je pro Si Ťin-pchinga projekt nové Hedvábné stezky, který má rozvíjet obchod mezi Evropou aČínou. Čínská ekonomika dosáhla loni růstu HDP 6,9 procenta, čímž překonala původní vládní cíl. Pro letošek si vláda stanovila úroveň kolem 6,5 procenta.

Témata:  Čína Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.