Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na slovenského premiéra Pellegrini nechce, aby noví ministři polarizovali zemi

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Adept na post slovenského premiéra Peter Pellegrini dnes řekl, že ve vládě nechce ministry, kteří by výrazně polarizovali společnost. V sobotu ho k tomu nepřímo vybídl prezident Andrej Kiska.

Dosavadní slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek podal demisi po politické krizi, kterou v zemi vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dosavadní tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu, v jehož čele by měl být místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pellegrini. Vicepremiér Pellegrini po Ficově demisi dostal od hlavy státu pověření k sestavení nové vlády.

"Budu rád, pokud prezidentovi budu moci přinést taková jména, která nebudou extrémně polarizovat. Je i mým zájmem, abychom představili takové změny ve vládě, které nebudou pokračovat v polarizaci (společnosti). Všechny nominace vzejdou od politických stran," řekl Pellegrini v mimořádné televizní diskusní relaci televize Markíza.

Ministrem vnitra Robertu Kaliňákovi by se neměl stát žádný vysoký funkcionář strany Směr-SD, ale ani žádný nováček. Právě Kaliňákovu demisi požadovala během politické krize opozice i část koalice. Kaliňák sice rezignaci oznámil, ale do Ficovy demise ji oficiálně hlavě státu podle dostupných informací nepředal. 

Pellegrini by uvítal, pokud by hlava státu již příští týden jmenovala jeho novou vládu a aby sněmovna vzápětí začala jednat o vyslovení důvěry kabinetu. "Upřednostňuji, abych nejpozději v úterý ráno mohl pana prezidenta informovat, jak si představuji složení nové vlády. Byl bych velmi rád, abychom nejpozději ve středu začali jednání v Národní radě o vyslovení důvěry (vládě)," řekl Pellegrini.

Témata:  Slovensko Smer SD Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy