Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otrava smrtícím Novičokem? Ruský velvyslanec při EU upozornil na podezřelou věc

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn - Šéf britské diplomacie Boris Johnson trvá na svém a zopakoval, že stopa z vyšetřování původu látky použité při útoku proti Sergeji Skripalovi a jeho dceři směřuje neúprosně do Kremlu. Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov naopak naznačil, že by Novičok mohl pocházet z Británie.

"Británie má důkazy, že Rusko skladuje nervové látky, jako je ta, jež byla použita proti Skripalovi a jeho dceři Juliji," řekl Johnson pro BBC. Sdělil také, že v pondělí do Británie přijedou zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a odeberou vzorky použité látky. Británie tvrdí, že jde o Novičok, řazený k silným nervovým jedům vyráběným v bývalém Sovětském svazu do konce studené války.

"Nejenom, že máme důkazy, že Rusko v minulých deseti letech zjišťovalo, jak dodat nervové látky za účelem vraždy, ale vytvořilo a skladovalo Novičok," řekl Johnson.

Čižov však trvá na tom, že Rusko chemické zbraně neskladuje a Skripala neotrávilo. "Rusko s tím nemá nic společného," řekl BBC. Upozornil naopak na to, že použitá látka může pocházet z Británie.

Čižov podotkl, že britské pracoviště Porton Down zabývající se výzkumem chemických zbraní je 12 kilometrů od Salisbury, kde byli Skripal a jeho dcera nalezeni 4. března. Oba jsou stále v kritickém stavu. Na otázku, zda si myslí, že odpovědnost padá na Porton Down, Čižov odpověděl: "Nevím."

Johnson dnes také řekl, že se tento týden sejde britská národní bezpečnostní rada a projedná případná další opatření. Opozice chce, aby se vláda zajímala o nelegálně získané peníze bohatých Rusů žijících v Británii.Ruský velvyslanec v Londýně vyzval k udržení "chladných hlav". Podle něj spor "nebezpečně a neúměrně graduje".

Témata:  Rusko Velká Británie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy