Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Rusku podle prokremelských médií probíhají hladce, opozice však hlásí podvody

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Webové stránky ruských státních a prokremelských médií se zaplňují zprávami o hladkém průběhu hlasování v prezidentských volbách. Opozice to ale vidí jinak. V řadě ruských města a oblastí prý dochází k volebním podvodům a falšování.

Aktivita ruských voličů v dnešních prezidentských volbách je ve většině regionů vyšší, než při posledních volbách v roce 2012. Shodují se na tom státní média. Podle agentury TASS to platí i o Praze, kde po poledni odevzdalo svůj hlas hodně přes tisíc Rusů. Hojnou účast hlásí prý i konzuláty v Karlových Varech a v Brně. 

Prokremelská média informuje hlavně o hlasování na anektovaném Krymu. Informují o pomoci hlasujícím invalidům, o frontách před hlasovacími místnostmi a o manifestačním hlasování celých rodin. Na Uralu mladý volič Ramis Dajanov při hlasování požádal svou hlasující partnerku o ruku, oznámil server Lifenews. "Volební komise se stala svědkem zrodu nové šťastné rodiny," napsal server.

V Murmanské oblasti uspořádali hlasující v národních krojích spontánní koncert, uvedla televize Rossija 24. V Novgorodě vypsali pro voliče soutěž o nejlepší selfie, vítěz dostane auto Niva. Fotografie prý do soutěže zasílali i zahraniční pozorovatelé. V Burjatsku na Sibiři se jeden volič dostavil k hlasovací urně v převlečení za medvěda. V Ingušsku odpoledne odevzdal hlas nejstarší obyvatel země Appaz Alijev, kterému je 122 let.

S povznesenou náladou státních médií kontrastují informace opozice. Na několika místech videokamery zaznamenaly, jak hlasující vhazují do urny několik volebních lístků najednou. Stalo se tak v Čeljabinsku, Přímořském a Krasnojarském kraji, v Jakutsku nebo na jihu Sachalinu. V Kaliningradu videokamery sledující hlasování otočili mimo urny.

Několik volebních pozorovatelů podle moskevského rozhlasu pracovníci volebních komisí vykázali mimo hlasovací místnost s odůvodněním, že jejich doklady jsou zfalšované. V čečenské metropoli Grozném jistému pozorovateli pohrozili fyzickou likvidací.

Moskevská média informovala o případech, kdy voliči od komise žádali písemné potvrzení o účasti ve volbách. Potvrzuje to zprávy o tom, že státní instituce a podniky nutily voliče hlasovat pod pohrůžkou sankcí. 

Témata:  Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy