Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Rusku překvapení nepřinesly. Putin drtivě volby vyhrál, ukázal průzkum

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Šéf Kremlu Vladimir Putin dnes podle očekávání s přehledem obhájil už v prvním kole šestiletý prezidentský mandát. Vyplývá to z průzkumů sociologických společností provedených u volebních místností.

Putin má šanci na zisk 74 až 77 procent hlasů, při minulých volbách v roce 2012 pro něj hlasovalo 63,6 procenta Rusů s volebním právem.

Putin si tak podle všeho zajistil mandát do roku 2024, kdy mu bude 71 let. Politickou scénu největší země světa ovládá už 18 let - čtrnáct let byl prezidentem a čtyři roky předsedou ruské vlády. 

V Moskvě podle údajů volební komise Putin dostal 72 procent, v Petrohradě 79 procent a na Krymu dokonce 92 procent hlasů. V Čečensku, jemuž vládne Putinův oddaný stoupenec Ramzan Kadyrov, hlasovalo pro dosavadního prezidenta 93 procent voličů.

O počtu hlasujících zatím nejsou přesnější informace. Hodinu před uzavřením volebních místností, kdy se hlasovalo už jen v nejzápadnější Kaliningradské oblasti, ohlásila volební komise účast 60 procent. Kreml očekával účast kolem 70 procent, ale agentura RIA Novosti odhaduje nanejvýš 65 procent. Ukazatel nižší, než se čekalo, přičítá mrazivému počasí v evropské části země.

Na druhém místě se podle průzkumu daleko za Putinem umístil kandidát komunistů Pavel Grudinin s 11,2 procenta a na třetím nacionalista Vladimir Žirinovskij s 6,7 procenta hlasů. Na čtvrtém by měla být kandidátka liberální opozice Xenija Sobčaková s 2,5 procenta. 

Sobčaková, jejíž kandidaturu řada opozičních politiků odmítla jako faktickou pomoc kremelské propagandě o údajné demokratičnosti voleb, dosáhla zřejmě lepšího výsledku, než skeptici očekávali. Po oznámení odhadů novinářům řekla, že hodlá Putina požádat o rozhovor, který by se měl týkat propuštění ruských politických vězňů.

Ústřední volební komise oznámila, že po sečtení 35 procent volebních lístků má Putin na svém kontě 73,7 procenta hlasů, druhý Grudinin 14,4 procenta a třetí Žirinovskij 6,6 procenta.

Témata:  Vladimír Putin Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy