Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude se měnit ruská ústava? Pátý mandát prý Putin neplánuje

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský vůdce Vladimir Putin, potvrzený dnes v čele státu pro další šestileté období, se o vládních změnách rozhodne až po inauguraci. Řekl to po oznámení neúplných volebních výsledků na setkání s novináři. Otázku dalších případných mandátů označil za "legrační". Ústavní změny v této chvíli prý nepřipravuje.

"Jen si to spočítejte, copak tady budu sedět do sta let? Ne!" řekl pobaveně Putin na otázku, zda uvažuje o dalších volbách v roce 2024. Svůj první prezidentský mandát nyní pětašedesátiletý Putin nastoupil v roce 2000.

Pokud jde o změny ve vládě, o nichž ruská média už delší dobu spekulují, pak prezident o nich uvažuje, ale přikročí k nim až po oficiálním uvedení do úřadu. "Pokud jde o předsedu vlády a vládu jako takovou, samozřejmě o tom přemýšlím. Fakticky bylo možné o tom uvažovat od dnešního dne, po oznámení výsledků voleb. Veškeré změny ale budou oznámeny až po inauguraci," řekl staronový prezident novinářům.

Ruští komentátoři považují za pravděpodobné, že nynější premiér a Putinův dlouholetý souputník Dmitrij Medveděv svůj premiérský post opustí. Za kandidáty bývají označováni renomovaný ekonom Alexej Kudrin, moskevský starosta Sergej Sobjanin nebo Putinův kancléř Anton Vajno.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy