Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní svazy žádají Donalda Trumpa, aby nezaváděl cla na zboží z Číny

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - 45 obchodních svazů žádá amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby neuvaloval cla na dovoz z Číny. Cla podle nich zvýší ceny spotřebního zboží, zničí pracovní místa a stáhnou dolů finanční trhy.

Trumpova vláda nedávno uvedla, že připravuje cla na čínské produkty z oblasti informační technologie a komunikací a na spotřební výrobky. Chce tak donutit Peking ke změnám postupů v oblasti duševního vlastnictví a investic.

Dopis zaslaný prezidentovi v neděli je novou ukázkou neshod mezi Trumpem a podnikatelskou komunitou ohledně další obchodní politiky země poté, co prezident přijal agresivnější kroky, protože podle něj je potřeba ochránit domácí průmysl.

"Vyzýváme vládu, aby nezaváděla cla a spolupracovala s podnikatelskou komunitou při hledání efektivních, ale přiměřených řešení proti ochranářské obchodní politice a praktikám Číny, která ochrání americká pracovní místa a konkurenceschopnost," uvedly skupiny. "Cla budou obzvláště škodlivá," stojí v dopise.

Svazy dále vyzvaly Trumpa, aby spolupracoval s obchodními partnery a společně s nimi tlačil na změnu čínské politiky. Dodaly, že sice mají vážné obavy z přístupu Číny k obchodu, avšak jednostranná cla zavedená Spojenými státy pouze oddělí zemi od jejích spojenců, které povzbudí, aby nahradili americké podnikatele v Číně, až Peking zavede odvetná opatření.

Témata:  Donald Trump USA Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy