Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na čem všem se podílela nová šéfka CIA Haspelová? Bývalý agent promluvil o mučení vězňů

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

New York – Novou šéfkou CIA se stane Gina Haspelová. Tu ale provází kontroverzní pověst agentky, která dohlížela na mučení vězňů. Bývalý vyšetřovatel CIA Ali Soufan se pro web Defense One zamýšlí nad všemi souvislostmi, které její jmenování do funkce přinese.

Autor článku upozorňuje, že mučení během výslechů je podle něj nejen kruté, ale i neefektivní. Uvádí, že se v roce 2002 podílel na výsleších Abú Zubaydaha. Podle něj byly z podezřelého získány cenné informace právě díky absenci mučení. Agenti naopak použili taktiku různých výhod a dohod a vyslýchaný jim nakonec poskytl poznatky, jež vedly k zatčení dvou důležitých teroristů.

Konec konců že informace získané pod nátlakem mučení mají menší cenu zjistila i sama CIA a její čelní představitelé to pod přísahou potvrdili během senátního slyšení. Vše s sebou nese ještě i legislativní problém. Důkazy a výpovědi získané mučením totiž nejsou použitelné během soudního líčení.

V souvislosti s těmito poznatky by se dle autora článku měli zákonodárci i veřejnost ptát nové ředitelky CIA na důležité otázky. Jaký je její pohled na mučení? Podílela se na něm? Jak s odstupem tento svůj podíl hodnotí? Na všechny tyto otázky by měla Haspelová odpovědět během senátního schvalovacího procesu. Samotný fakt, že se ale na mučení podílela, je dle Soufana velice znepokojující.

Dalším problémem je, že video záznamy, na nichž bylo zachyceno mučení podezřelých vězňů byly zničeny. Tehdejší agenti CIA se tak kryli nejen proti vlastní vnitřní inspekci, ale i proti federálním vyšetřovatelům. A na zničení oněch záznamů má opět podíl budoucí ředitelka Haspelová.

Soufan také uvádí, že ani v dobách, kdy k mučení docházelo, se ale v rámci CIA nejednalo o nějaký běžný jev. Naopak řada agentů jej používat odmítla a místa, kde k němu docházelo, neměla v rámci organizace dobrou pověst. O to více problematické podle něj je, že někdo, kdo se na mučení podílel, bude vbrzku šéfovat CIA. Autor se ptá, jakou zprávu tím vlastně Trumpova vláda vysílá směrem k veřejnosti.

V momentě, kdy bylo oznámeno, že novou šéfkou tajné služby bude Gina Haspelová, se řada zpravodajských důstojníků a odborníků nechala slyšet, že jde o vynikající volbu. Zdůrazňovali její odbornost, zkušenosti a respekt jakému se těší. To všechno je dle Soufana pravda. Na druhou stranu ale dodává, že skutečně charakterní a respektu hodný člověk by měl uznat své chyby a přešlapy. K tomu bude mít Haspelová příležitost již brzy během senátního slyšení.

Témata:  CIA USA mučení vězňů věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.