Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdské Arabky nemusí nosit abáje, překvapivě oznámil korunní princ Salmán

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Rijád - Saúdské Arabky se v souladu s islámským pravidlem oblékají většinou to tmavých abájí zahalujících celé tělo a vlasy si zakrývají hidžábem. Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán (32) však řekl, že to není nutné, pokud bude jejich oblečení slušné.

Korunní princ začal s reformami a modernizací, jejímž cílem je hlavně vymanit království ze závislosti na ropě. Věnuje se ale také společenským tématům a uvolňuje pravidla týkající se žen. Mohou nově chodit na sportovní akce na stadiony, i když jsou tam také muži, a v létě by měly zasednout za volanty aut.

"Zákony jsou jasné. Šaría stanovuje, že ženy mají stejně jako muži nosit střízlivé a slušné oblečení. Neříká se výslovně, že to mají být černé abáje nebo černé pokrytí hlavy. Je na ženě, pro jaký střídmý oděv se rozhodne," řekl princ. Podobně se v únoru vyjádřil vlivný duchovní šajch Abdalláh Mutlak.

Podle agentury Reuters se v Saúdské Arábii v poslední době objevují i pestřejší abáje. Někdy jsou rozevřené a pod nimi je vidět dlouhá sukně nebo kalhoty. 

V zemi ale zůstává zachován systém poručnictví, který zaručuje nejbližšímu mužskému příbuzném spolurozhodovat například o tom, zda bude žena cestovat do ciziny nebo studovat.

Témata:  Saúdská Arábie Islám ženy

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy