Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek ruských voleb je podle Kremlu ideální

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kreml po interní analýze považuje výsledky nedělních prezidentských voleb za ideální, protože nedošlo k vážným porušením volebních pravidel, účast byla vysoká a podpora Vladimira Putina rovněž.

Za nejdůležitější považuje Kreml masivní podporu hlavy státu, píše RBK. Za dobrý výsledek se před volbami považovalo, pokud by Putin nezískal méně hlasů než při minulých volbách v roce 2012. Tehdy pro něj hlasovalo 45,6 milionu voličů, v neděli to bylo 56,2 milionu, což je podle kremelské administrativy skvělý počet.

Velký důraz kladl před volbami Kreml na vysokou volební účast. Pokud by byla vyšší než 60 procent, považovalo by se to za uspokojivé, úroveň kolem 63 procent by byla dobrá a nad 65 procent výborná. Skutečný údaj se v neděli dostal až k 67 procentům.

Velký bonusem je podle kremelských politologů kvalitativní změna "putinovské většiny" v Rusku. Na rozdíl od minulých let prý prezidenta podporují jak levicově orientovaní voliči, tak centristé a liberálové. Velké zastoupení má mládež.

Témata:  Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy