Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mississippi platí nový přísný zákon proti potratům, už čelí žalobě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jackson - Guvernér amerického státu Mississippi v pondělí podepsal nový protipotratový zákon, který je nejpřísnější v USA. Už na něj byla podána žaloba.

Podle nového zákona jsou interrupce po daném termínu přípustné jen ve dvou případech - pokud je plod ve stavu, kdy nedokáže přežít, nebo pokud jsou život nebo základní tělesné funkce ženy v nebezpečí.

Těhotenství následkem znásilnění nebo incestu zákon přerušit po 15 týdnech zakazuje. Dosavadní zákonná úprava platná v Mississippi zakazuje potraty až po 20 týdnech života plodu.

Zákon podepsal guvernér Phil Bryant. Zhruba hodinu poté podala jediná potratová klinika v Mississippi žalobu, ve které uvádí, že norma je protiústavní. Soud ještě v pondělí oznámil, že se případu bude dnes věnovat, rozhodovat tak bude o předběžném opatření.

Témata:  potraty USA ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy