Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českým velvyslancem ve Vatikánu se stane Václav Kolaja, získal souhlas

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Českým velvyslancem ve Vatikánu se stane Václav Kolaja. Papežský stát mu udělil takzvaný agrément, tedy souhlas. Do země by měl odcestovat na začátku května, pověřovací listiny poté předá papeži Františkovi.

Kolaja, který nahradí Pavla Vošalíka, do konce roku 2017 působil za KDU-ČSL jako politický náměstek na ministerstvu zahraničních věcí. Vystudovaný historik předtím v Černínském paláci zastával pozici kybernetického koordinátora. Na ministerstvu pracuje 22 let a postupně působil na zastupitelských úřadech v Londýně, Washingtonu a na stálém zastoupení ČR při EU.

Vošalík na pozici ambasadora působil téměř deset let. Dlouhou dobu byl za jeho pravděpodobného nástupce považován bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, kterého prosazoval prezident Miloš Zeman. Forejt měl do Vatikánu odjet již po skončení funkčního období prezidenta Václava Klause. Bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg Forejta nejprve odmítal, nakonec souhlasil a vláda jmenování schválila.

Zeman si ale po svém prvním zvolení do čela státu Forejta jako hradního protokolistu ponechal. V dubnu 2015 při audienci u papeže Františka pak Forejta představil jako budoucího velvyslance. Podle kritiků nebylo takové vyjádření diplomaticky vhodné. Nominace Forejta spadla pod stůl kvůli aféře s kompromitujícím videem na konci roku 2016.

Témata:  Vatikán diplomacie Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy