Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud USA podruhé zastavil popravu muže, který znásilnil a zabil expřítelkyni

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Scott Langley

Jefferson City (Missouri) - Nejvyšší soud USA zastavil krátce před vykonáním popravu muže usvědčeného z vraždy přítele své bývalé partnerky a z jejího znásilnění. K činu došlo před více než dvěma desítkami let..Russell Bucklew unikl katovi již v roce 2014.

Bucklew (49) trpí vzácnou chorobou a u soudu namítal, že by mu smrtící injekce způsobila nepřiměřené utrpení, informovala dnes agentura Reuters.

Nejvyšší soud Bucklewovu popravu, která se měla uskutečnit v úterý večer místního času, zastavil, aby se justice mohla jeho případem dál zabývat.

Už v květnu 2014 dosáhl Bucklew zrušení své naplánované popravy, neboť stát Missouri odmítal zveřejnit zdroj i složení látky, kterou hodlal na jeho usmrcení použít. Odsouzenec vzhledem ke svému již tehdy špatnému zdravotnímu stavu argumentoval, že není jasné, jak by jeho tělo na jed ve smrtící injekci reagovalo.

Témata:  popravy trest USA

Aktuálně se děje

4. května 2024 9:17

V Rusku skončí škola, jejíž představitelé kritizovali invazi na Ukrajinu

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy