Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý pokus: Pellegrini předal Kiskovi nový návrh složení vlády, čeká její jmenování

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Bratislava - Slovenský vicepremiér Peter Pellegrini dnes předal prezidentovi Andreji Kiskovi nový návrh složení vlády, ve kterém ustoupil v případě ministra vnitra. Tím měl původně být Jozef Ráž mladší.

Pravděpodobný budoucí premiér Peter Pellegrini (Směr-SD) se domnívá, že s nejnovějším návrhem u hlavy státu uspěje. "Na základě toho, jak probíhal rozhovor s panem prezidentem, mohu vyjádřit přesvědčení, že nic nebrání tomu, aby pan prezident oznámil, kdy jmenuje novou vládu," uvedl Pellegrini.

Ostře sledovaný post ministra vnitra by měl obsadit dosavadní ministr zdravotnictví, nestraník Tomáš Drucker.

Většina ministrů dosluhující vlády premiéra Roberta Fica, který minulý týden podal demisi v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, by měla pokračovat i v novém kabinetu. Vládu sestavuje současná tříčlenná koalice.

Slovenský prezident si na dnešek naplánoval schůzky s Druckerem, jakož i s dalšími čtyřmi kandidáty na různé funkce ve vládě, kteří nejsou členy Ficova kabinetu. Většinou jde o kandidáty Směru-SD, který má i v nové 15členné vládě obsadit devět křesel. Pellegriniho by měl ve funkci vicepremiéra nahradit poslanec Směru-SD Richard Raši, ministryní kultury se má stát šéfka krajské organizace Směru-SD v Banské Bystrici Ľubica Laššáková a Druckerovou nástupkyní v čele ministerstva zdravotnictví dosavadní státní tajemnice (náměstkyně) na tomto ministerstvu Andrea Kalavská.

Nejmenší vládní strana Most-Híd navrhla jako nového ministra spravedlnosti šéfa svého poslaneckého klubu Gábora Gála po oznámení současné ministryně Lucie Žitňanské, že v příští vládě nehodlá působit.

Témata:  Slovensko Andrej Kiska Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy