Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii zemřel veterán RAF Zbyšek Nečas-Pemberton

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha/Londýn - Minulý týden zemřel bývalý československý příslušník 68. noční stíhací perutě RAF Zbyšek Nečas-Pemberton, bylo mu 97 let. Posledním žijícím Čechem, který za druhé světové války sloužil u RAF, je Emil Boček. Ten v únoru oslavil 95. narozeniny.

Nečas, rodák z Moravy, působil během druhé světové války jako palubní radarový operátor na letounech Beaufighter a Mosquito a jeho posádka sestřelila několik nepřátelských strojů.

Do Británie odjel jako osmnáctiletý v roce 1939. "Anglicky jsem neuměl, naučil jsem se to ale velmi rychle a přihlásil jsem se k britskému letectvu," popsal před lety.

Nakonec se stal palubním radarovým operátorem nočních stíhačů RAF. "Sestřelil jsem dva dorniery, jednoho heinkela 177, to bylo první německé čtyřmotorové letadlo, a jednoho junkerse. Není to moc, ale je to lepší než nic," řekl v roce 2010 na vzpomínkové akci při příležitosti 70. výročí bitvy o Británii. Loni v létě obdržel společně s dalšími čtyřmi válečnými veterány od prezidenta Miloše Zemana Medaili za hrdinství.

Po válce se Nečas vrátil do vlasti. Nikdo z blízké rodiny už ale nebyl naživu a tak zakrátko opět nastoupil do britského letectva. Aby jej Britové ochránili před komunistickým Československem, pro které měl jako znalec britské vojenské techniky velkou cenu, fingovali Nečasovu smrt. K tomu využili úmrtí pilota Johna Pembertona, jehož jméno český letec převzal. Nečas alias Pemberton už pak v Anglii zůstal.

Témata:  úmrtí II. světová válka Velká Británie náboženství

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy