reklama

"Rusko naprosto nemá nic společného (s otrávením Skripalových) už jen prostě proto, že pro Rusko je takový hazard naprosto nepřípustný a nevýhodný ze všech hledisek," zdůraznil dnes v Moskvě na setkání s velvyslanci Jermakov, který je na ministerstvu ředitelem odboru pro kontrolu zbraní.

Žádná z britských vyšetřovacích verzí při kritickém rozboru podle něj neobstojí, jde jen o hysterické obviňování Ruska bez důkazů. Pokud by skutečně došlo k nasazení bojových otravných látek, neobešlo by se to bez masového umírání.

Ruské ministerstvo pozvalo na dnešek všechny velvyslance akreditované v Moskvě na schůzku s experty kvůli případu otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, ta veškerou vinu popírá a naopak v minulých dnech naznačovala, že použitá látka mohla pocházet z jiných zemí, mimo jiné z Česku. Čeští představitelé takovou variantu odmítají jako nepodloženou a lživou.

"Načasování nedávného útoku na agenta Skripala pravděpodobně souviselo s ruskými prezidentskými volbami," prohlásil dnes v zahraničním výboru Dolní sněmovny britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Rusové hlavu státu volili v neděli a svůj post ve volbách na dalších šest let s přehledem obhájil Vladimir Putin, dlouholetý vládce Ruska, které Londýn obviňuje ze spáchání útoku na bývalého ruského rozvědčíka Skripala a jeho dcery. "A jak už mnohé nedemokratické postavy činí, když čelí volbám nebo nějakému kritickému politickému hnutí, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele," prohlásil Johnson.

Šéf britské diplomacie rovněž řekl, že Putin chce vyvolávat potíže, kdykoli může. Zdůraznil přitom, že Británie se nehodlá zapojovat do nové studené studené války.