Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump při gratulaci Putinovi ignoroval doporučení svých poradců

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump při úterní gratulaci znovuzvolenému ruskému lídrovi Vladimiru Putinovi ignoroval doporučení svých poradců.

Uvedl to deník The Washington Post s odvoláním na interní zprávu Bílého domu. Trumpův blahopřejný telefonát, v němž se prezident nezmínil o průběhu voleb kritizovaném pozorovateli či o útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala v Británii, vyvolal nevoli mezi předními republikány.

Podle zdrojů washingtonského deníku dostal Trump od svých bezpečnostních poradců písemné instrukce k telefonátu s Putinem, v nichž byla hůlkovým písmem zdůrazněna výzva "NEGRATULOVAT". Trumpův bezpečnostní tým zároveň prezidentovi doporučil, aby se kriticky zmínil o útoku na Skripala a jeho dceru, za nějž je podle Londýna odpovědné Rusko.

Obě tyto rady šéf Bílého domu, který podle lidí ze svého okolí mnohdy podobné instrukce ani nečte, ignoroval. Navzdory dřívějšímu ujišťování svých mluvčích, že žádnou gratulaci nechystá, Putinovi blahopřál. To popudilo některé přední členy Republikánské strany. Zatímco senátor John McCain řekl, že by Trump neměl gratulovat "diktátorovi, který vyhrál v podvržených volbách", šéf senátního právního výboru Chuck Grassley označil Putina za "zločince". Nesouhlas dal najevo i šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell.

Férovost ruských voleb zpochybnila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), podle níž nebylo kvůli omezování základních svobod a registrace kandidátů vytvořeno konkurenční prostředí.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy