reklama

Spolkové ministerstvo sociálních věcí podle agentury DPA sdělilo, že se tématem dětských přídavků posílaných do zahraničí chce věnovat i nynější kabinet staronové kancléřky Angely Merkelové.

Loni Německo v přídavcích na děti poslalo na zahraniční účty 343 milionů eur (8,7 miliardy korun), uvedla Spolková agentura práce (BA). Oproti roku 2010, kdy tato suma činila 35,8 milionu eur, je to takřka desetinásobný nárůst. Nejvíce peněz pro děti nežijící v Německu inkasují Poláci, v prosinci 2017 přídavky dostalo 103.000 polských dětí, které následovalo 17.000 chorvatských dětí a zhruba stejný počet dětí z Rumunska. Ve zmíněném období přídavky dostalo i 16.000 českých dětí a skoro stejný počet dětí francouzských rodičů.

Prudký nárůst výplat přídavků dětem v zahraničí souvisí s otevřením německého pracovního trhu pro občany nových unijních zemí. Aktuální výše přídavku činí 194 eur (4930 korun) na první a druhé dítě, na další děti se pak částka o několik eur zvyšuje.

Fakt, že přídavky pobírají i děti cizinců, kteří sice v Německu pracují, ale jejichž rodiny nadále žijí ve vlasti, se nelíbil Schäublemu. Ten chtěl výši přídavků změnit podle životních nákladů v unijních zemích, kde děti skutečně žijí.

V Evropské komisi ale změny ve výši přídavků narazily na odpor. Aby Německo mohlo tento krok uskutečnit, je nejprve nutné změnit evropské právní normy. Loni v dubnu proto německá vláda rozhodla, že jakmile bude změněno unijní právo, předloží kabinet příslušný návrh zákona o zkrácení přídavků.