Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska jmenoval Pellegriniho premiérem, Slovensko má novou vládu

Andrej Kiska, nový slovenský prezident
Andrej Kiska, nový slovenský prezident
Foto: andrejkiska.sk **www.andrejkiska.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska dnes jmenoval dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho (Směr-SD) předsedou nové vlády, kterou po demisi premiéra Roberta Fica vytvořila stávající tříčlenná koalice. V 15členném kabinetu dojde k výměně na šesti postech.

Kiska jmenuje ještě dnes dopoledne i členy nového kabinetu, ve kterém bude pokračovat většina dosavadních ministrů. Kromě premiéra bude mít Slovensko i nového místopředsedu vlády pro investice a informatizaci, dále ministry vnitra, spravedlnosti, kultury a zdravotnictví.

Očekává se, že parlament vysloví Pellegriniho vládě důvěru. Koalice Směru-sociální demokracie, Slovenské národní strany a strany Most-Híd má v parlamentu většinu.

Jmenování nové vlády počátkem týdne oddálil nesouhlas hlavy státu s prvním návrhem složení vlády. Kiska přijal až novou variantu, ve které koalice na funkci ministra vnitra místo Jozefa Ráže mladšího, syna známého zpěváka, navrhla dosavadního ministra zdravotnictví Tomáše Druckera.

Pellegrini byl od března 2016 místopředsedou vlády pro investice a informatizaci. V letech 2014 až 2016 byl předsedou parlamentu, rok předtím byl místopředsedou, a v roce 2014 byl ministrem školství, vědy, výzkumu a sportu.

Jako poslanec podle slovenského tisku prosadil několik zákonů, které se týkaly vyvlastňování pozemků a omezení vlastnických práv při výstavbě silnic a dálnic, a byl označován za "muže pro černou práci". Jeho nástup do vedení parlamentu tehdy schvalovala i opozice.

Pellegrini byl označován za kultivovaného politika, který umí držet slovo, též si pečlivě buduje image vstřícného a schopného politika a na svém facebookovém profilu rád zveřejňuje videovzkazy pro své příznivce.

Projevy nespokojenosti občanů po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky na rozdíl od některých svých spolustraníků odmítal označovat za pokus o státní převrat a naopak protesty označil za projev skutečné demokracie.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.