Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron musí hasit krizi. Francii zasáhla rozsáhlá stávka

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Po celé Francii dnes stávkují tisíce železničářů, pracovníků pařížské městské dopravy. K protestu se přidali také aerolinky Air France a učitelé. Média hovoří o prvním opravdovém testu pro prezidenta Emmanuela Macrona a jeho úsilí na transformaci francouzské společnosti a ekonomiky.

Kvůli stávce dnes nepojede 40 procent vysokorychlostních vlaků TGV, zrušeno údajně bude také 30 procent spojů na pařížských letištích Orly, Roissy a Beauvais.

Odborářské organizace chtějí dneškem odstartovat tříměsíční vlnu stávek, během níž by jejich členové nepracovali každý týden dva dny. Macron zatím tváří v tvář hrozbě táhlých výpadků hlásí odhodlání v reformních snahách pokračovat, řada komentátorů ale připomíná několikatýdenní protestní hnutí v roce 1995, kvůli němuž nakonec tehdejší vláda upustila od důchodové reformy.

Nyní je bezprostředním spouštěčem Macronův záměr skoncovat se speciálním statusem zaměstnanců státních železnic SNCF, avšak ten přichází například po přelomové reformě zákoníku práce schválené k nespokojenosti odborů loni na podzim. Podle deníku The New York Times přisuzují současná pravidla pracovníkům "těžce subvencované a hluboce zadlužené" SNCF štědré benefity a v některých případech například umožňují odchod do důchodu ve věku 52 let. Nevoli vzbuzuje také plán na zrušení 120.000 pracovních míst ve státní sféře do roku 2022.

Největší shromáždění je na programu odpoledne na pařížském náměstí Bastilly, kde organizátoři očekávají 25.000 lidí.

Železničáři avizovali, že provoz dnes bude "velmi narušený". Ke stávce vyzvaly také tři ze čtyř odborářských skupin zastupující zaměstnance pařížského dopravního podniku RATP, podle webu televize FranceInfo se ale velké výpadky neočekávají. Stávky se dnes účastní také pracovníci letové kontroly a výpadek má postihnout zejména letiště hlavního města. Le Parisien uvádí, že nejvýrazněji budou zasaženy krátké lety. Narušení provozu ohlásila také letiště v Nice, Lyonu, Marseille a Toulouse.

Témata:  Francie stávka Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy