Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o Novičok pokračuje: Londýn měl podle ruského velvyslance v Británii své zásoby

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Diplomatická válka kvůli kauze Skripal mezi Londýnem a Moskvou nebere konce. Ruský velvyslanec v Británii Aleksandr Jakovenko naznačil, že již před útokem na bývalého dvojitého agenta měla Británie zásobu nervové látky novičok.

Pozadí útoku je podle Jakovenka natolik komplikované, že k vyřešení incidentu si žádá moudrost detektiva Herculea Poirota. "Na britské slovo se není možné spolehnout," řekl Jakovenko s tím, že Británie v minulosti opakovaně porušovala mezinárodní právo. Jako případ uvedl, že Londýn podpořil převrat na Ukrajině. V roce 2014 po masových demonstracích na Ukrajině padl režim proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Uvedl také, že Rusko doposud nedostalo žádné informace o vyšetřování chemického útoku. Kritizoval také fakt, že britské úřady ambasádě brání v konzulárním přístupu k ruské občance Juliji Skripalové. Ta je spolu s otcem ve vážném stavu v nemocnici.

Velvyslanec také kritizoval Británii za to, že se pokouší skrývat podrobnosti o smrti prominentních Rusů včetně nedávného úmrtí Nikolaje Gluškova, bývalého přítele již před léty zemřelého miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského. Policie Gluškovovu smrt vyšetřuje jako vraždu.

Jakovenko se dále ohradil proti komentáři britského ministra zahraničí Borise Johnsona. Ten v parlamentu řekl, že načasování útoku na Skripala souvisí s volbami a že ruský prezident Vladimir Putin využije letošního světového šampionátu ve fotbale k vylepšení obrazu své země podobně jako nacistický vůdce Adolf Hitler berlínské olympiády v roce 1936. Moskva takové přirovnání označila ve středu za nepřijatelné, velvyslanec dnes pak za nozodpovědné.

Dřívější Putinovo prohlášení připomenuté Londýnem, že zrádci jsou legitimním terčem, označil velvyslanec za vytržené z kontextu.

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy