Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin kývl na pozvání Bašíra k návštěvě Súdánu

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Chartúm - Agentura Reuters s odvoláním na dnešní oznámení súdánské státní zpravodajské agentury SUNA uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin navštíví Súdán. Šéf Kremlu přijal pozvání svého súdánského protějšku Umara Bašíra.

Putin dnes s Bašírem telefonicky hovořil, oba státníci se zabývali vzájemnými vztahy, upozornila SUNA. Agentura ale neuvedla termín předpokládané návštěvy.

Rusko a Súdán rozvíjejí v posledních měsících čilé vztahy. Moskva před týdnem slíbila podpořit výstavbu jaderných elektráren v Súdánu a v únoru se zavázala Chartúmu dodávat zbraně.

Bašír, kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) viní z genocidy, navštívil Rusko loni v listopadu. Tehdy Putina také žádal o ochranu před Spojenými státy. Ty se podle něj chovají agresivně a přispívají ke konfliktu v Súdánu. Na oplátku nabídl, že se Súdán stane pro Rusko branou do Afriky.

K moci se současný súdánský prezident dostal v roce 1989 krvavým pučem. ICC na něj v roce 2009 a 2010 vydal zatykač, neboť jej podezírá z genocidy a zločinů proti lidskosti během potlačení povstání v oblasti Dárfúr.

Bašír všechna obvinění popírá a dál cestuje do zahraničí, i když si místa svých pobytů vybírá. Rusko - stejně jako například USA, Čína či Izrael - pravomoc ICC neuznává.

Spojené státy na začátku loňského října zrušily 20 let trvající sankce proti Chartúmu. Zdůvodnily to pokrokem v boji proti terorismu a zmírněním humanitární krize v zemi. Obměkčil je i závazek Súdánu nepokračovat ve zbrojních obchodech se Severní Koreou.

Témata:  Vladimír Putin Súdán Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy