Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko stále nemá premiéra. Poslanci se neshodli, hrozí předčasné volby

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Poslanci katalánského parlamentu se ve čtvrtek večer neshodli na zvolení exministra Jordiho Turulla šéfem regionání vlády. Pokud nebude nový premiér Katalánska zvolen do dvou měsíců, musí se konat nové parlamentní volby volby. Jejich datum španělská média spočítala na 15. července.

Turull dostal hlasy dvou hlavních separatistických uskupení - Společně pro Katalánsko (JXCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC). Čtyři poslanci krajně levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), jejichž hlasy potřeboval Turull k získání absolutní většiny 68 ze 135, se však hlasování neúčastnili. Politici CUP to vysvětlovali tím, že zbylé separatistické strany se příliš málo zasazují o co nejrychlejší vyhlášení katalánské republiky, které je hlavním cílem této formace.

Po neúspěšném prvním hlasování se má v sobotu konat druhé kolo, v němž už kandidátovi stačí prostá většina hlasů. Zatím ovšem není jisté, zda se toto hlasování vůbec uskuteční. Na dnešek totiž soudce nejvyššího soudu předvolal bývalé vedení Katalánska, které zřejmě obžaluje ze vzpoury kvůli separatistických snahám. Několika z nich, včetně Turulla, hrozí uvalení vazby.

Turull byl již třetím neúspěšným kandidátem na katalánského premiéra od prosincových voleb, v nichž získali separatisté křehkou většinu. Prvním byl expremiér Carles Puigdemont, který je ale na útěku v Belgii.

Druhým kandidátem měl být podle Puigdemontova návrhu separatistický lídr Jordi Sánchez, který je ale od poloviny loňského října ve vazbě za to, že v září svolal v Barceloně demonstraci na protest proti razii španělské policie na úřadech katalánské vlády.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.