reklama

Putin koncem loňského roku tvrdil, že vojenský rozpočet na letošní rok bude činit zhruba 2,8 bilionu rublů (jeden bilion korun), což podle Kremlu představuje 2,8 procenta HDP.

Západní odhady reálných ruských výdajů na obranu a zbrojení bývají vyšší. Například švédský Mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI) loni na jaře vydal zprávu o růstu světových výdajů na zbrojení v roce 2016, podle které nejvíce na armádu opět utratily Spojené státy následované Čínou a Ruskem.

USA vydaly podle SIPRI 611 miliard dolarů (15 bilionů Kč podle tehdejšího kurzu), což představuje 3,3 procenta jejich HDP; Čína vydala 215 miliard dolarů (5,3 bilionu Kč dle tehdejšího kurzu), což představuje 1,9 procenta HDP a Rusko 69,2 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč podle tehdejšího kurzu), tedy 5,3 procenta HDP.

Prezident Putin, který minulou neděli vyhrál prezidentské volby a zajistil si tak setrvání v Kremlu po dalších šest let, již dříve prohlašoval, že výdaji na obranu "nezničí státní rozpočet", a proto se Rusko nezapojí do závodů ve zbrojení.