reklama

"Slovensko se změnilo. Lidé si (po vraždě Kuciaka) uvědomili, že bylo překročeno několika tabu. Rovněž si uvědomili, že Slovensko se přiblížilo k oligarchizaci společnosti. To vše vyústilo v projevy, že takto lidé žít nechtějí. Část jich přišla zakřičet na náměstí a nemálo se začalo aktivizovat po celém Slovensku," uvedl sociolog Michal Vašečka. Projevy nespokojenosti označil za druhou sametovou revoluci - ta první v listopadu 1989 vedla v tehdejším Československu k pádu komunistického režimu.

Nynější demonstrace podle Vašečky přispěly k demisi Fica, který v polovině čtyřletého funkčního období své poslední vlády rezignoval v zájmu vyřešení politické krize po vraždě Kuciaka. Dosavadní koalice následně vytvořila nový kabinet, ve kterém zůstala většina ministrů Ficovy vlády. Jejím novým šéfem se stal dřívější vicepremiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini.

"Slovensko dospělo do stadia, že občanská společnost se emancipovala. Když se podíváme do Maďarska nebo do Polska, tak protesty proti vládám, které mění země směrem k autoritářství, neměly takovou sílu jako na Slovensku," řekl Vašečka. Po jmenování Pellegriniho kabinetu organizátoři dřívějších protivládních demonstrací další protest v Bratislavě zrušili, štafetu ale převzali studenti vysokých škol.

Bývalý trojnásobný předseda vlády Fico po demisi na funkci premiéra začal uplatňovat mandát poslance, kterým byl zvolen v roce 2016 a který podle ústavy člen slovenské vlády nevykonává. Fico již dříve řekl, že chce zůstat aktivním předsedou politické strany. Popularita Směru-SD po vraždě Kuciaka podle průzkumu výrazněji klesla, Směr-SD nicméně zůstal nejoblíbenější stranou na Slovensku.

Pozůstatky zastřeleného novináře a jeho partnerky našla policie v jejich domě 25. února. K dvojnásobné vraždě, jejíž přesný termín kriminalisté nezveřejnili, došlo podle dostupných informací dříve. Policie za nejpravděpodobnější motiv označila investigativní práci reportéra, který ve svých článcích psal kromě jiného o kontaktech Ficových blízkých spolupracovníků na podnikatele spojovaného médii s mafií.