Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR souhlasila se schůzkou na mezikorejský summit

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Severní Korea dnes souhlasila s uspořádáním přípravné schůzky na mezikorejský summit, jenž se má uskutečnit někdy v dubnu.

Přípravné setkání se má uskutečnit 29. března v hraniční hranici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu, které od sebe Severní a Jižní Koreu odděluje. Tam se má konat i jednání severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Donedávna mezi oběma Korejemi panovalo velké napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým zbrojním testům. Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné zbrojní programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.

Setkat by se podle všeho mohl Kim někdy do konce května i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy