Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Egypta byla vyhoštěna novinářka listu The Times

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptské úřady zatkly britskou novinářku z listu The Times Bel Trewovou a vypověděly ji ze země. Opatření přišlo v době zvyšujících se zásahů úřadů proti médiím před prezidentskými volbami.

List The Times uvedl, že jeho dopisovatelka byla aktivní v Káhiře několik let, při práci na jedné reportáži však byla zatčena a donucena opustit Egypt. "The Times odsuzuje snahu egyptských úřadů zastrašovat média a omezovat naši činnost," uvedl list v prohlášení. Dodal, že egyptské úřady nechtějí dovolit Trewové, aby se vrátila.

Egyptské vládní centrum pro zahraniční média, ministerstvo vnitra ani úřad prezidenta neodpověděly na žádost, aby se k této záležitosti vyjádřily, uvedl Reuters.

Trewová ve svém článku napsaném pro The Times uvedla, že byla zadržena policií v centru Káhiry, když šla na rozhovor. Poté byla zadržována téměř 24 hodin a pak odvedena do letadla na káhirském letišti, které směřovalo do Londýna. Novinářka uvedla, že ji egyptské úřady daly na seznam nežádoucích osob a pohrozily jí, že pokud se pokusí vrátit, bude znovu zatčena.

Egyptské úřady se v poslední době zaměřily na média, která podle nich zveřejňují "falešné zprávy". Podle aktivistů bylo také v posledních měsíci zatčeno několik místních novinářů a lidskoprávní organizace označují kroky úřadů za zákroky proti svobodě tisku zaměřené na potlačování nesouhlasných vyjádření před prvním kolem prezidentských voleb. To se koná 26. až 28. března.

Témata:  Egypt novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy