Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijská vláda vyjednává příměří s Boko Haram

Sebevražedný atentát v Nigérii
Sebevražedný atentát v Nigérii
Foto: premiumtimesng.com

Abuja - Nigerijská vláda už nějakou dobu jedná s islamistickou teroristickou skupinou Boko Haram o možnosti příměří. S odkazem na dnešní sdělení ministra informací o tom napsala agentura Reuters.

Více než sto školaček, které 19. února teroristická organizace unesla, se mezitím dnes podle agentury AFP vrátilo ke svým rodinám. Propuštěny dívky byly před několika dny.

"Mnoho lidí si není vědomo, že už nějakou dobu hovoříme s ozbrojenci o klidu zbraní," uvedl v dnešní zprávě agentuře Reuters ministr informací Lai Mohammed.

Kolem 14:30 místního času mezitím 105 školaček v pěti autobusech doprovázených armádou dorazilo do svého rodiště v městečku Dapchi na severovýchodě Nigérie. Setkaly se tam se svými rodiči poté, co strávily několik dní pod dohledem úřadů.

Boko Haram přepadla dívčí internátní školu v městečku Dapchi večer 19. února. To, že bylo 110 žaček ve věku od 11 do 19 let uneseno, potvrdil prezident Muhammadu Buhari až o týden později. Šlo největší takový incident od únosu 276 studentek ze školy v Chiboku v dubnu 2014. Buhari 12. března ohlásil, že Nigérie o propuštění dívek z Dapchi s islamisty vyjednává, přičemž spolupracuje s mezinárodními organizacemi a vyjednavači. Většinu z unesených dívek radikálové propustili 21. března.

Témata:  Nigérie Boko Haram

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy