reklama

Ve volbách podle analytiků a světového tisku s přehledem obhájí mandát stávající prezident Abdal Fattáh Sísí. Soupeřem mu totiž bude pouze málo známý spřízněný politik Músa Mustafa Músa, který kandidaturu oznámil na poslední chvíli. Ostatní kandidáti se z volebního klání v uplynulých měsících stáhli z obav z represí, anebo byli uvězněni. Opozice proto vyzvala k bojkotu voleb.

Agentura AP hlasování označuje za referendum hodnotící dosavadní činnost Sísího, jenž v roce 2013 stál v čele armády, která svrhla prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího z dnes již zakázaného Muslimského bratrstva.

Sísí tvrdí, že během čtyř let v úřadu prezidenta nastolil v Egyptě bezpečnost a stabilitu a vyzval občany, aby k volbám přišli v co nejhojnějším počtu. V prezidentských volbách v roce 2014 získal Sísí téměř 97 procent hlasů, ale k volbám se dostavila sotva polovina oprávněných voličů, přestože bylo hlasování prodlouženo ze dvou na tři dny.

Přestože Sísí slibuje Egypťanům stabilitu, dosud se mu zcela nepodařilo porazit radikály Islámského státu (IS), kteří operují na Sinajském poloostrově. Země se v uplynulém roce stala terčem několika krvavých teroristických útoků.

Sísího stoupenci však tvrdí, že současná bezpečností situace v Egyptě je lepší než nepokoje, které následovaly po arabském jaru, během něhož byl svržen dlouholetý vůdce Husní Mubarak.

Egyptská armáda v neděli rovněž v prohlášení uvedla, že bude prostřednictvím nepřetržitě fungujícího speciálního mediálního centra monitorovat zahraniční a místní zprávy o volbách. Úřady některá média obviňují z vydávání falešných zpráv, zatímco organizace na ochranu lidských práv hovoří o potlačování svobody tisku a umlčování disentu před volbami.