Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstalci z Jemenu vyslali rakety na Rijád. Jeden člověk zemřel, další dva byli zranění

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Saná/Rijád - V noci na dnešek bylo z Jemenu odpáleno sedm raket, útok mají na svědomí šíitští povstalci. Střely zabily jednoho egyptského občana a další dva jeho krajany žijící v hlavním městě Saúdské Arábie zranily.

Podle mluvčího arabské koalice v čele se Saúdskou Arábií mířily na Rijád tři ze sedmi střel a jedna z nich zničila dům, ve kterém civilisté z Egypta žili.

Je to poprvé, co koalice ohlásila odpálení tolika balistických střel během jediného dne. Útok přišel na třetí výročí intervence v Jemenu.

Vůdce tamních povstalců Abdal Málik Hútí se zapřísáhl pokračovat v boji proti Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům coby pilířům vojenské koalice. "Jsme připraveni k ještě větším obětem, náš lid se stal ještě schopnějším čelit agresi," řekl v televizním projevu. "Jde o naši svobodu, naši důstojnost a naši nezávislost. S tím nemůžeme obchodovat," prohlásil.

Od 26. března 2015 působí v Jemenu na podporu mezinárodně uznávané vlády vojenská koalice proti rebelům, kteří od roku 2014 ovládají hlavní město Saná a většina severní části země.

Povstalci z řad Húsíů v předchozích měsících odpálili na Saúdskou Arábii několik raket. Přestože se útoky uskutečnily bez závažných škod, prohloubilo to napětí mezi Rijádem a Teheránem. Saúdská Arábie obviňuje Írán z vyzbrojování šíitských rebelů v Jemenu, což Teherán odmítá.

Válka v Jemenu si už vyžádala přes 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. Asi milion lidí se nakazil cholerou, která loni v zemi zabila na 2200 osob, z toho třetina byly děti. V důsledku nemocí či podvýživy tam loni zemřelo přes 50.000 dětí.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy