Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná schůzka? Skripal v den útoku vypnul navigaci GPS v mobilu

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Podle informací britského listu The Times bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija v den útoku jedem novičok v jihoanglickém Salisbury vypnuli na čtyři hodiny navigaci GPS ve svých telefonech.

S vypnutou navigací se Skripalovi mohli vydat na tajnou schůzku, aniž mohli být sledováni, spekuluje britský list. Dvojice v Salisbury 4. března nejprve navštívila hrob Skripalovy manželky a jejich syna na místním hřbitově, pak zamířila do restaurantu. Kolem půl čtvrté odpoledne místního času pak byli nalezeni v bezvědomí na nedaleké lavičce. Od té doby jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Britští telefonní operátoři poskytli protiteroristickým složkám údaje o tisících mobilů, které byly v Salisbury v provozu kritický den a několik dnů předtím, uvedl The Times bez uvedení zdroje svých informací. S pomocí těchto dat je možné vystopovat pohyb případného útočníka.

Skripal dal v den útoku na břehu řeky Avon v centru Salisbury chléb třem chlapcům, kteří tam krmili kachny. Chlapci pak byli mezi několika desítkami osob, u nichž později lékaři prověřovali možnou přítomnost nervově paralytické látky.

Londýn považuje za vysoce pravděpodobné, že útok na bývalého agenta ruské GRU a britské MI6 byl dílem ruských tajných služeb řízených z Kremlu. Rusko to popírá.

Témata:  Sergej Skripal Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy