Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Egyptě začaly prezidentské volby

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - V Egyptě dnes ráno začalo první kolo prezidentských voleb. Vítězství v nich má prakticky jisté dosavadní prezident a někdejší generál Abdal Fattáh Sísí.

Jediným soupeřem je mu totiž málo známý spřízněný politik Músa Mustafa Músa. Nejzásadnější otázkou tak je, jak vysoká bude účast, píše agentura AP.

Sísí odvolil už v devět ráno po otevření volební místnosti na dívčí škole v Káhiře. Následně se poprvé veřejně setkal s členy své kampaně. Ačkoliv před volbami tradiční kampaň nevedl, ulice Káhiry zdobí plakáty s jeho fotografií.

Ostatní kandidáti se z volebního klání v uplynulých měsících stáhli z obav z represí, anebo byli uvězněni. Nakonec na poslední chvíli kandidaturu oznámil Músa, který se netají sympatiemi k Sísímu a jehož účast má zřejmě ušetřit vládu výsměchu, že volby mají jen jednoho kandidáta.

Volební místnosti napříč zemí chrání desetitisíce policistů.

Sísí tvrdí, že během čtyř let v úřadu prezidenta nastolil v Egyptě bezpečnost a stabilitu, a vyzval občany, aby k volbám přišli v co nejhojnějším počtu. Agentura AP proto hlasování označuje za referendum hodnotící dosavadní činnost prezidenta Sísího, jenž v roce 2013 stál v čele armády, která svrhla prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího z dnes již zakázaného Muslimského bratrstva.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy