Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin v Kemerovu uctil oběti požáru, tragédii označil za kriminální zanedbání a lajdáctví

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Kemerovo (Rusko) - Při požáru nákupního a zábavního střediska Zimňaja višňa v Kemerovu zahynulo v neděli 64 lidí, mezi nimi mnoho dětí. Památku obětí dnes v místě tragédie uctil šéf Kremlu Vladimir Putin.

Prezident u zdi obchodního centra, kde lidé vytvořili improvizovaný památník, položil kytici. Obyvatelé na místě vedle květin kladou i hračky. Agentura Interfax uvedla, že v plamenech zahynulo na 40 dětí.

Prezident neštěstí označil jako kriminální zanedbání a lajdáctví. Vyšetřovatele pak prý pověřil, aby prošetřili i úředníky, kteří fungování nákupního centra schválili.

 V Kemerovské oblasti z nařízení gubernátora Amana Tulejeva dnes začal třídenní státní smutek. U kemerovské radnice se ráno místního času sešly stovky lidí, kteří požadují, aby úřady zveřejnily veškeré údaje o nedělní tragédii. Někteří tvrdí, že na místě v neděli zasahoval nedostatečný počet záchranářů.

Úřady dosud oficiálně neuvedly, kolik dětí zemřelo. Asi deset lidí je stále pohřešováno a v nemocnicích zůstává 15 lidí včetně jedenáctiletého chlapce, jehož stav je označován za vážný.

Příčiny požáru v obchodním a zábavním centru Zimňaja višňa zatím nejsou jasné. Z dosavadních informací vyplývá, že byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy.

Témata:  Vladimír Putin požár v Kemerovu Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy