reklama

Armáda by měla podle prezidenta zeď zaplatit proto, že jde o záležitost "národní bezpečnosti". Podle listu The Washington Post (WP) o tom Trump minulý týden hovořil s několika republikánskými zákonodárci včetně předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. U republikánských kongresmanů vyvolal návrh rozpačité reakce.

Demokraté se k jeho plánu staví vyloženě odmítavě. "To by bylo nehorázné mrhání armádními financemi, které by dlouhá léta řešily soudy. Ministr (obrany James) Mattis by se tím neměl rozptylovat," sdělil WP šéf senátních demokratů Chuck Schumer.

Trump během volební kampaně hlásal, že stavbu zdi zaplatí Mexiko, neboť je zodpovědné za příval přistěhovalců. Jeho požadavek však tvrdě narazil. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil návštěvu USA.

Šéf Bílého domu se poté pokoušel přesvědčit Kongres k uvolnění potřebné částky více než 20 miliard dolarů v rámci rozpočtu, ve vládních výdajích však zákonodárci schválili jen 1,57 miliardy dolarů. Demokraté za souhlas se štědřejším financováním zdi požadovali vyřešit zákonem ochranu takzvaných snílků (dreamers), tedy přistěhovalců bez dokladů, kteří do USA přišli jako děti. Na tom se však politici obou stran neshodli.