Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava koupila americké rakety Patriot, chce se bránit před rostoucí hrozbou z Východu

Raketová baterie Patriot
Raketová baterie Patriot
Foto: NATO

Varšava - Polsko koupí od Spojených států raketový systém Patriot, jedná se o největší nákup zbraní v dějinách země. Podle ministra obrany Mariusze Blaszsczaka Varšava zaplatí 4,75 miliardy dolarů (97,6 miliardy korun).

Vláda dnes podepsala příslušnou smlouvu s americkou zbrojovkou Raytheon, informovala agentura PAP. "Je to výjimečný, historický moment," řekl na slavnostní ceremonii prezident Andrzej Duda.

Podle ministra Blaszczaka kupuje Polsko "moderní zařízení, které obstálo v testech v mnoha zemích". Cenu, kterou Varšava za raketový systém zaplatí, označil ministr obrany za dobrou.

Prodej raketového systému Patriot polské armádě schválilo americké ministerstvo zahraničí již loni v listopadu. Následně s transakcí souhlas vyslovil i Kongres Spojených států, který musí schvalovat všechny zahraniční kontrakty zahrnující pokročilé vojenské technologie.

Za důvod pro nákup raketového systému Polsko v minulosti označilo "rostoucí hrozbu z Východu". Koupi raket měla Varšava v plánu již od roku 2015, kdy tehdejší polské vedení rozhodlo o potřebě posílit obranu země v reakci na anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Polsko je jedním z nejaktivnějších amerických spojenců z evropských postkomunistických zemí a jako jeden z mála států splňuje požadavek NATO na výši armádních výdajů odpovídající dvěma procentům HDP.

Témata:  Polsko raketa Patriot U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy