Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teta Kim Čong-una má skoro 20 let USA podnikání

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Teta severokorejského diktátora Kim Čong-una žije s rodinou již skoro dvacet let v USA, kde provozuje čistírnu.

"Když mu matka vyčítala, že se málo učí, neodmlouval, ale protestoval jinými způsoby, například přestal jíst," řekla o svém synovci paní Ko Jong-sok, která v USA žije s manželem a třemi dětmi s novou identitou. List Washington Post nezveřejnil místo jejich bydliště a otiskl jen fotografie bez obličeje.

Paní Ko také uvedla, že Kim se narodil v roce 1984, a ne v roce 1983, jak většina zdrojů uvádí. Podle Ko se narodil v témže roce jako její první syn. "Vyměňovala jsem jim oběma plenky," vzpomněla Ko, která se později o Kima a jeho bratra starala i ve Švýcarsku, kde oba studovali na mezinárodní škole. Kim Čong-un, který byl prý posedlý basketbalem, do Bernu přijel v roce 1996, když mu bylo 12 let.

Paní Ko s manželem odjeli do USA v roce 1998 ze Švýcarska zřejmě proto, že se obávali, že se v KLDR dostanou do nemilosti. Sestra paní Ko, která byla partnerkou tehdejšího vůdce Kim Čong-ila a matkou Kim Čong-una, totiž měla konečné stádium rakoviny prsu. Ko s manželem se tak domnívali, že po její smrti nad nimi nebude mít kdo držet ochranou ruku.

S finanční pomocí od americké CIA, která podle listu The Washington Post činila 200.000 dolarů (asi 5,4 milionu korun), a novou identitou začali teta a strýc severokorejského diktátora žít v USA.

Témata:  USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy