Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naštvaný uprchlík: Dánsko mu chce zakázat dávky pro jeho 20člennou rodinu

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Kodaň – Už v pátek jsme psali o syrském migrantovi, který chce v Dánsku žít se svými třemi manželkami a 20 dětmi, z nichž některé jsou ještě v Sýrii. Muž už však požádal o sjednocení rodiny. Tvrdí přitom, že je nemocný a že nemůže pracovat. A dánští politici se hlasitě bouří.

Syrský přistěhovalec (47) tvrdí, že je tak nemocný, že nemůže pracovat. V Dánsku žije už dva roky se svou manželkou a osmi dětmi. Další dvě ženy a 12 dětí teď chce přivést do Evropy v rámci sjednocení rodiny.

Syřan Daham Al Hasan pobouřil veřejnost tvrzením, že kdyby mu Dánsko zakázalo přivést si celou rodinu a odřízlo by ho od obřích sociálních dávek, porušilo by jeho lidská práva. Server Express přitom vypočítal, že velká rodina by ročně dostala příspěvky ve výši 214,128 dánský korun (asi 780 tisíc českých korun). Uprchlík se také netají názorem, že se západní kulturou nesouhlasí.

To vše doslova rozžhavilo doběla tamní politiky. Liberální dánská poslankyně Eva Kjer Hansenová teď požaduje, aby muž podstoupil DNA a dokázal, že všechny děti, které chce do Evropy přivést, jsou skutečně jeho.

„Způsob, jakým mluví o dánské společnosti i jeho vnímání práv, je velmi provokativní. Myslím, že bychom měli zvážit otestování DNA, aby bylo jisté, že jsou to jeho děti," uvedla.

Pro je i lidovecká politička Marie Krarupová. „Chci, aby těm dětem bylo otestováno DNA. A myslím, že by měly být přivezeny pouze děti od jedné ze tří matek - od té matky, která je již v Dánsku. Ostatní děti by tady být neměly," tvrdí. „V podstatě si myslím, že pravidla pro sloučení rodiny jsou špatné. Nemělo by být možné, aby si sem děti přivedl," okomentovala tento konkrétní případ.

Politici také tvrdí, že se zasadí, aby se pravidla pro slučování rodin změnila, aby se takové případy nemohly opakovat.

Migrant po dvou letech v zemi požádal o sjednocení rodiny, úřady mu povolily přivést si další dvě manželky a devět dětí. Dalším třem jeho potomkům, kterým už je více než 15 let, byla tato žádost zamítnuta. Al Hasan však doufá, že se mu podaří do Evropy dostat celou rodinu.

Muž ale také uvedl, že si nepřeje, aby si jeho děti braly nemuslimy, protože je to proti jeho náboženství. „Vážím si Dánska ... Ale kvůli svému náboženství bych nepřijal, kdyby se některé z mých dětí zasnoubilo s Dánem," přiznal Syřan.

Tamní úředníci už prý nad takovou migrační politikou vyjádřili znepokojení a dodali, že syrský muž zneužívá sociální systém Dánska.

Konzervativní mluvčí pro integraci Naser Khader k tomu uvedl: „Je velmi problematické, že syrský uprchlík může sám sebe označit za příliš nemocného, aby nemusel pracovat a učit se dánsky, aby mohl podpořit ... 20 dětí."

Politik dodal, že by nemělo být možné, aby někdo, kdo nemá v úmyslu pracovat, získal tak obrovské částky ze sociálního systému. Vyzval také k tomu, aby byl v Dánsku zaveden horní limit pro počet dětí, pro které si osoba může nárokovat příspěvky. „Musíme šetřit, a nemůže být správné, že člověk, který nepřispěl, získá statisíce na podporu dětí," dodal Khader. 

Témata:  uprchlíci muslimové Dánsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy