Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptský prezident Sísí zatím ve volbách vede

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Káhira/Praha - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí získal většinu hlasů v prezidentských volbách. Oznámil to dnes státní list Achbár al-Jaum.

Sísímu dalo podle něj hlas 21,5 milionu voličů. Jde o předběžný výsledek, oficiální má být zveřejněn 2. dubna.

První kolo prezidentských voleb se konalo od 26. do 28. března. Kromě Sísího kandidoval Músa Mustafa Músa, který se řadí k Sísího stoupencům. Sísího vítězství se očekávalo.

Podle webu egyptského listu Al-Ahrám přišlo k urnám 25 milionů lidí, což je asi 40 procent oprávněných voličů. Sísí podle listu získal 92 procent hlasů, zatímco Músa tři procenta. Podle listu Al-Jaum as-Sabáa bylo asi šest procent hlasů neplatných, další média zveřejnila podobná čísla.

Ke znovuzvolení Sísímu už v předstihu gratuloval český prezident Miloš Zeman, přičemž egyptského prezidenta pozval na návštěvu Prahy.

V průběhu egyptských prezidentských voleb se úřady snažily zajistit co nejvyšší účast, aby byl příští Sísího mandát přesvědčivý, napsala agentura Reuters. Volební komise pohrozila, že ti, kdo nepřišli volit, mohou dostat pokutu 500 egyptských liber (580 Kč), jak umožňuje zákon.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy