Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA odpoví na ruské vyhoštění svých diplomatů

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy zvažují další kroky v reakci na dnešní oznámení Moskvy, že vyhostí americké diplomaty a uzavře americký konzulát v Petrohradě. Uvedlo to dnes americké ministerstvo zahraničí.

Rusko dnes oznámilo vyhoštění 60 diplomatů USA jako odvetu za krok Washingtonu, který tento týden kvůli kauze otráveného ruského a britského agenta v Británii nařídil odjezd 60 ruských diplomatů a uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová dnes uvedla, že vyhoštění diplomatů z Ruska a uzavření konzulátu v Petrohradě je známkou toho, že "Rusko nemá zájem o dialog". Dodala, že krok Moskvy americkou diplomacii nepřekvapil. Podle ní ale nemá žádné opodstatnění.

Příčinou diplomatického konfliktu je otrava dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří byli hospitalizováni začátkem března v jihoanglickém Salisbury. Podle britské vlády byli otráveni chemickou látkou novičok, kterou vyvinulo Rusko. Británie obvinila z tohoto činu Moskvu a vyhostilo přes dvacet jejích diplomatů. Podobný krok tento týden udělaly tři desítky zemí, které včetně USA vyhostily přes 150 ruských diplomatů.

Rusko dnes v reakci na postup Británie a jejích spojenců oznámilo, že vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Rusko také uzavře americký konzulát v Petrohradě a předvolalo si amerického velvyslance v Moskvě.

Témata:  USA Rusko velvyslanectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy