Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kampaň v Maďarsku finišuje:Rozhodnete, zda Maďarsko zůstane křesťanskou zemí, burcuje Orbán občany

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Podle maďarského premiéra Viktora Orbána rozhodnou blížící se parlamentní volby o tom, zda Maďarsko zůstane křesťanskou zemí, nebo se stane zemí imigrantů. To ve svém důsledku prý ohrozí i ekonomický růst Maďarska.

Parlamentní volby se v Maďarsku konají 8. dubna. Podle průzkumu veřejného mínění, který byl zveřejněn ve středu, zůstává favoritem koalice Orbánovy strany Fidesz a menší Křesťanskodemokratické lidové strany (KDNP).

"Nebudeme moci zvyšovat důchody, podporovat mladé lidi a bytovou výstavbu ani vytvářet nová pracovní místa," prohlásil Orbán v předvolební kampani na jihu Maďarska. Klíčové podle něj bude, které země "zůstanou mimo globální trend, který vytváří imigrantské státy tím, že přijímá stále více jiných národů a kultur". Orbán doufá, že kromě Maďarska zůstanou mimo tento hlavní proud i Polsko, ČR, Slovensko, Chorvatsko a "snad i Rumunsko".

Maďarsko je podle Orbána zemí náboženské svobody, každý má právo na svůj názor, může si zvolit víru i přesvědčení a ženy a muži mají rovná práva. Tyto hodnoty jsou ale podle premiéra ohrožené. "Chtějí zbourat ploty a změnit zákony, které drží migranty mimo, jsou pro bruselský diktát, které by přinesl desítky a stovky tisíc migrantů do Maďarska," řekl ve městě Nagykanizsa v rozhovoru pro místní média.

Na podzim roku 2015 postavilo Maďarsko na své jižní hranici bariéru s cílem tuto nekontrolovatelnou vlnu zastavit. Orbán tehdy sklidil tvrdou kritiku z Bruselu i řady zemí EU, některé z nich ale posléze jeho krok následovaly.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy