Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irsko prožívá velkou změnu: Poprvé po 90 letech se hospody otevřely i na Velký pátek

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin - Irský parlament před časem zrušil zákon z roku 1927, který zakazoval, aby měly na Velký pátek nálevny otevřeno. Poprvé po více než devadesáti letech si tak Irové mohli dnes zajít do hospody na sklenku nečeho ostřejšího.

Norma přijatá v únoru 1927 zakazovala nalévání alkoholu v hospodách nejen na Velký pátek, ale i na Boží hod vánoční a na Den svatého Patrika. Zákaz týkající se svátku irského patrona byl zrušen již v roce 1962.

Zákon, který nařizoval majitelům irských hospod zavřít na Velký pátek, zrušil parlament na počátku tohoto roku. Většina poslanců se shodla, že opatření podpoří turistický ruch během Velikonoc. Nevyslechli tak odpůrce zrušení zákona, kteří tvrdili, že uzavření hospod na čtyřiadvacet hodin se příznivě projeví na veřejném zdraví.

Před některými hospodami se dnes podle AP tvořily fronty dokonce ještě před začátkem otevírací doby. Podle svazu majitelů hospod si nálevny po celém Irsku díky možnosti otevřít na Velký pátek přivydělají zhruba 40 milionů eur (asi miliardu korun). "Zákaz otevřít na Velký pátek pochází z úplně jiné doby a je správné, že se stal historií," uvedl předseda svazu Padraig Cribben.

Témata:  Irsko Velikonoce alkohol

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy