Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii je pekelně draho, inflace je nejvyšší za více než pět let

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Inflace ve Francii se v březnu dostala na 1,7 procenta, což je nejvyšší úroveň od října 2012. V únoru činila roční míra inflace 1,3 procenta. Rostou i spotřebitelské výdaje, Za vzestupem stojí mimořádně chladné počasí.

Spotřebitelské ceny ve Francii v březnu překonaly očekávání, když stouply o 1,1 procenta. Vyplývá to předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie, které zveřejnil statistický úřad INSEE.

Ekonomové očekávali zvýšení inflace v průměru na 1,5 procenta. K vyššímu růstu přispěly zejména zimní výprodeje spotřebního zboží.

Výrobní ceny se v únoru v porovnání s lednem zvýšily o 0,1 procenta, jejich meziroční růst pak činil 1,5 procenta.

Odhady překonaly i spotřebitelské výdaje, které v únoru meziměsíčně stouply o 2,4 procenta po poklesu o 1,9 procenta v lednu. Odborníci očekávali růst o dvě procenta. S chladným počasím jsou spojené vyšší náklady na energii, ale i nákupy oblečení a potravin.

Témata:  inflace Francie ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy