Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Maďarsku jsou dva tisíce Sorosových žoldáků. máme jejich seznam, tvrdí Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - V Maďarsku se příští neděli budou konat parlamentní volby. Volební koalice Fidesz a Křesťanskodemokratické lidové strany (KDNP), která vládne od roku 2010, je jejich favoritem. Premiér Viktor Orbán postavil kampaň na osočování amerického miliardáře George Sorose. Nově prohlásil, že vláda má k dispozici jmenný seznam dvou tisíc "Sorosových žoldáků", kteří bojují proti zájmům Maďarska a chtějí svrhnout vládu.

"Víme přesně a to i jmenovitě, kdo a jak pracuje na tom, aby se z Maďarska stala imigrační země," řekl Orbán v pátečním rozhovoru pro radio Kossuth. Předseda  strany Fidesz dlouhodobě obviňuje Sorose, že podporuje příchod migrantů do Evropy, pomocí kterého chce podle něj kontinent připravit o "křesťanskou a národní" identitu.

Soros prý využívá k dosažení svých cílů nevládní organizace, které v Maďarsku financuje. Právě jejich pracovníky v rozhovoru poskytnutém rádiu Kossuth označil za "Sorosovy žoldáky", již chtějí svrhnout jeho vládu a dosadit kabinet nakloněný migraci a Bruselu. Podle některých pozorovatelů tím přiznal, že nechává pracovníky nevládních organizací v Maďarsku sledovat tajnými službami.

Podle nedávného průzkumu by koalici svůj hlas dalo 52 procent rozhodnutých voličů. Na druhém místě by skončil krajně pravicový Jobbik, na třetím společná levicová kandidátka Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Do parlamentu by se dostala i ekologicky zaměřená strana LMP a Demokratická koalice (DK).

Právě poslední jmenovaná strana dnes ostře kritizovala Orbánova slova o "Sorosových žoldácích". Podle mluvčího DK Zsolta Gréczyho maďarský premiér mluví "jako diktátor". Odpůrců Orbánovy politiky podle něj nejsou dva tisíce, "ale šest milionů".

Témata:  Viktor Orbán George Soros Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy