Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řečtí památkáři zatrhli natáčení BBC, Tsipras a jeho vláda zuří

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecká Nejvyšší radě pro archeologii (KAS) odmítla společnosti BBC povolit natáčení v Poseidonově chrámu na mysu Sunio nedaleko Atén. Snesla se na ni za to kritika od vlády Alexise Tsiprase.

Své rozhodnutí KAS odůvodnil tím, že 2500 let starý chrám by byl návštěvníkům nepřístupný příliš dlouho a produkční tým je nadmíru velký.

Minulý rok například archeologové odmítli vyhovět oděvní značce Guzzi, jež za čtvrthodinový pronájem aténské Akropole nabízela dva miliony eur (zhruba 51 milionů eur).

Postoje památkářů pravidelně rozpoutávají polemiku mezi konzervativci a liberály, do níž vláda obyčejně nevstupuje. Tentokráte ale tři dny před rozhodnutím památkářů spustila vláda kampaň na oživení audiovizuálního odvětví. Jedním z plánů bylo dostat do země, která se už osm let potýká s finanční krizí, zahraniční filmové produkce.

"Vláda veřejně prohlásila, že Řecko je napříště (zahraničním) filmařům nakloněno. Tomu ovšem několik dní nato jiná instituce protiřečí... Je to mezinárodní ostuda," řekl Kretsos. Generální tajemník vládního úřadu pro média a komunikaci Leftéris Kretsos rozhodnutí rady KAS označil za "problém mentality", která je symptomem "patologických jevů" země. Odmítnutí podle něj Řecko vystaví "mezinárodnímu posměchu".

BBC chtěla v Poseidonově chrámu na mysu Sunio natočit několik scén do miniseriálu The Little Drummer Girl (Malá bubenice), který se zakládá na stejnojmenném špionážním románu Johna le Carrého.

Témata:  Řecko BBC archeologové Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy