Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelistka Malala Júsufzaiová navštívila v Pákistánu rodné údolí, aby se po letech setkala s rodinou

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová dnes navštívila v Pákistánu své rodné údolí Svát, aby se mohla vidět se svými rodiči a dalšími příbuznými.

Ve vlasti je Malala od čtvrtka vůbec poprvé po šesti letech. V místě její návštěvy přijaly úřady přísná bezpečnostní opatření a mnohé přístupové cesty byly uzavřeny.

V Islámábádu se Júsufzaiová před dvěma dny sešla s pákistánským premiérem Šahídem Chakanem Abbásím. Ve státní televizi apk řekla, že den jejího návratu je nejšťastnější v jejím životě. Slíbila také, že bude pokračovat ve svých aktivitách na podporu vzdělání dívek v Pákistánu.

Na podzim roku 2012 ji ozbrojenci z Tálibánu kvůli její kampani vážně zasáhli střelou do hlavy a do krku. Dívka ale přežila. Malala byla letecky přepravena do Británie, kde se podrobila sérii náročných operací. Po propuštění z nemocnice v britském Birminghamu se Júsufzaiová znovu vrhla do boje za práva dětí na vzdělání.

Tálibán ovládal údolí Svát do roku 2009, kdy jeho bojovníky vytlačila při rozsáhlé operaci pro radikálům pákistánská armáda. Během své vlády v údolí Svát členové Tálibánu vyhazovali do povětří dívčí školy a uplatňovali přísné islámské právo šaría.

Témata:  Malala Yousafzai Pákistán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy