Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nositelka Nobelovy ceny Malala se vrátila do Pákistánu, před lety ji málem zavraždil Taliban

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová (20) se dnes po šesti letech vrátila do rodné země. Na podzim roku 2012 ji ozbrojenci z Talibanu kvůli její kampani za práva dívek a žen postřelili do hlavy a do krku.

Podle BBC se má aktivistka sejít s pákistánským premiérem Šahídem Chakanem Abbásím, ale podrobnosti o její údajně čtyřdenní návštěvě jsou drženy v tajnosti. Malala Júsufzaiová přicestovala patrně i se svými rodiči a kolegy z fondu Malala. Není jasné, zda navštíví i své rodné město Svát na severozápadě Pákistánu.

Malala už v září 2008 vystoupila jako jedenáctiletá v pákistánském klubu před tamními novináři a kritizovala uzavření dívčích škol Talibanem v jejím rodném údolí Svát. Její zápisky o nelehkém životě místních žen a dívek pak v první polovině roku 2009 pod pseudonymem pravidelně uveřejňoval server BBC.

V říjnu 2012 se Malala stala terčem útoku ozbrojenců z Talibanu, kteří ji cestou ze školy v autobuse vážně postřelili do hlavy a krku. Po propuštění z nemocnice v britském Birminghamu, kde se podrobila sérii náročných operací, se znovu vrhla do boje za práva dětí na vzdělání. Jejím krédem je, že nejlepší způsob boje proti terorismu je vzdělat příští generaci.

V roce 2014 získala za svůj boj za práva dětí Nobelovu cenu za mír jako vůbec nejmladší laureátka v historii.

Témata:  Malala Yousafzai Pákistán Tálibán

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy