Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá nobelistka Malala ukončila návštěvu Pákistánu, vrací se do Londýna

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová dnes ukončila návštěvu Pákistánu. Do rodné země zavítala minulý čtvrtek poprvé po šesti letech od útoku Tálibánu, při němž byla vážně zraněna.

Za přísných bezpečnostních opatření byla mladá žena přepravena na letiště. Míří zpátky do Londýna, kde studuje.

Když opouštěla hotel v Islámábádu, poděkovala úřadům za to, že jí poskytly armádní vrtulník, aby mohla navštívit své rodné údolí Svát a město Mingora. V sobotu po návštěvě na twitteru napsala, že to je pro ni "nejkrásnější místo na Zemi".

Na podzim roku 2012 ji ozbrojenci z Tálibánu kvůli její kampani vážně zasáhli střelou do hlavy a do krku. Dívka ale přežila. Malala byla letecky přepravena do Británie, kde se podrobila sérii náročných operací.

Malala není v Pákistánu jednoznačně přijímána. Většina lidí ji sice podporuje, podle řady jiných, kteří považují vzdělání žen za nebezpečné, je ale hanbou své země. Skupina soukromých škol ji odsoudila "za antiislámskou a antipákistánskou ideologii".

Témata:  Malala Yousafzai Pákistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy