Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovák se přiznal k vraždě Kuciaka a jeho snoubenky, má to ale háček

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenský expremiér Robert Fico slíbil odměnu ve výši jednoho milionu eur tomu, kdo poskytne informace vedoucí k dopadení vraha investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny. Zřejmě ale nedomyslel, jaký to může mít dopad.

Částka o takové výši je pro mnoho lidí nesmírně lákavá a někteří jsou ochotni téměř všeho. Denně se policii přihlásí několik lidí, kteří se snaží navést vyšetřovatele na správnou stopu, těžko ale soudit, kolik z nich to dělá pouze s vidinou peněz.

Nyní se ale našel muž, který byl ochoten se k vraždě dokonce sám přiznat. Stalo se to několik dní poté, co expremiér odměnu vyhlásil. "3. března ve večerních hodinách zavolal na linku 158 muž z Prievidze. Představil se a začal vysvětlovat, že on je vrah. Ačkoliv se příslušníkovi na druhé strany linky zdálo, že volající zřejmě není zcela střízlivý, prievidzská policie musela zmobilizovat své síly, neboť v takovém závažném případě skutečně nelze podcenit žádnou informaci," píše slovenský server Pluska.

K bydlišti volajícího proto dorazila zásahová jednotka, která na místě zjistila, že muž je sice ochoten přiznat se k vraždě, ale pouze tehdy, pokud na účet jeho rodiny pošle Robert Fico slíbenou částku.

"Pán byl úplně opilý. Nejen pod vlivem alkoholu, ale asi i nějakých rodinných problémů se rozhodl situaci řešit tímto zvláštním způsobem," prozradil serveru policejní zdroj.

Oficiálně se k události nikdo vyjádřit nechce. "Můžeme říci jen tolik, že takový případ jsme zaznamenali, ale protože souvisí s dvojnásobnou vraždou, kterou se zabývá Národní kriminální agentura, všechny informace jsme postoupili tam," uvedla Elena Antalová, mluvčí Krajského ředitelství Policejního sboru v Trenčíne, pod které spadá i policie v Prievidzi.

Národní kriminální agentura tvrdí, že na základě pokynu dozorujícího prokurátora nelze ze strany policie poskytovat informace k případu dvojnásobné vraždy ani k dílčím informacím z vyšetřování případů s tím souvisejících. 

Server předpokládá, že účast muže z Prievidze na vraždě se nakonec nepotvrdila. Tento případ je ale důkazem, že slíbená odměna práci vyšetřovatelům spíše komplikuje. 

Vyvstává také otázka, zda ochota přiznat se za milion eur k závažné trestné činnosti neskončí obviněním. "Mohli bychom se bavit například o křivé výpovědi, ale to jen v případě, že by šlo o svědka. Nemyslím si proto, že by nešťastník, který se kvůli milionu eur dobrovolně přizná ke skutku, který nespáchal, měl mít nějaké problémy," řekl serveru advokát Viliam Karas.

Témata:  Ján Kuciak policie SR Slovensko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy